Jeg støder ofte på spørgsmålet ’Straffer min kat mig?’ eller udsagnene ’Min kat straffer mig’ og ’Min kat er trodsig’ – både når jeg møder katteejere ude i verden, og når jeg læser katteejeres frustrerede opslag på de sociale medier.

Nej, din kat straffer dig ikke

Jeg underkender ikke, at du kan stå tilbage med en følelse af, at din kat er trodsig, når den tisser på din dyne lige foran dig for 17. gang, eller den tisser på din babys fine nye autostol, så du føler, at din kat er sur eller jaloux på babyen og/eller dig.

Men selvom det kan føles som om, at din kat straffer dig, er sur eller trodsig, så er svaret nej. Din kat straffer dig ikke. Og den er heller ikke trodsig.

Katte bliver hurtigt stressede

Men hvad foregår der så, hvis din kat ikke er trodsig?

Der er ingen tvivl om, at katte er kvikke dyr, men trods er en meget kompleks følelse, som ikke er en del af kattens følelsesmæssige repertoire. I stedet for skal vi vende blikket mod kattens naturlig adfærd og behov.

Katten er et vanedyr – virkelig et vanedyr. Den er ikke glad for, at dens rutiner bliver brudt. Faktisk bliver den stresset. Når den bliver stresset, forsøger den at nedsætte sin egen stress og gøre sig selv mere tryg – problemet er bare, at kattens adfærd stresser os mennesker, mens den forsøger at gøre det modsatte for sig selv!

Duft er vigtigt for din kat

Kort sagt handler det om tryghed. Katten finder tryghed i duft – duften af sig selv og dig som ejer. Så hvis din kat bliver stresset, vil den forsøge at blande jeres dufte eller gøre sin egen duft mere markant. Og det gør din kat bedst muligt ved at strinte eller tisse. Når katten tisser på din dyne eller dine brugte bukser, som ligger i sofaen, så handler det om, at din duft gør den tryg, og derfor vil den gerne blande sin duft med din. Så bliver den bliver nemlig mere tryg.

Det kan også ske, at din kat i stedet for vælger at strinte på fremtrædende steder i hjemmet såsom dørkarme, vægge eller måske stoleben. Det kan især ske, hvis din kat bliver stresset over at se eller møde en fremmed kat i haven.

Urinmarkering er normal katteadfærd

Det er naturlig adfærd for en kat at markere med urin, hvis der sker ændringer i kattens miljø. Det gør den for at føle sig tryg og mere tilpas. Men det er selvfølgelig virkelig ærgerligt for jeres indbyrdes forhold, for vi mennesker har ikke samme tætte forhold til dufte i urin, som katte har – og derfor bliver vi kede af det, frustrerede eller ligefrem vrede over det.

Jeg har fuld forståelse for frustrationen over urinmarkeringen, men som du forhåbentligt ved nu, handler urinmarkeringen ikke om at gøre dig gal – men om at din kat har brug for at føle sig mindre stresset og bedre tilpas ved at blande jeres dufte.

Ofte er det muligt ved lidt selvransagelse at regne ud, hvorfor din kat pludselig urinmarkerer. Måske har du fået en baby, måske har du ændret arbejdstider, måske har du fået nye møbler eller en ny kæreste, så du ikke er så meget hjemme. Og så har din kat brug ekstra tryghed.

Altså er svaret: Nej, din kat straffer dig ikke – den har brug for at føle sig tryg.

Dog er det vigtigt, at en kat – uanset hvad – når den begynder at markere indendørs, tjekkes igennem hos en dyrlæge hurtigst muligt, da urinvejslidelser ofte er årsag til urinmarkeringer. Og det er ikke muligt at ændre adfærden, hvis sygdom ligger bag. Så skal du sygdommen til livs først.