Skånsomhed – kunsten at sammenføre katte

Før jeg blev uddannet katteadfærdskonsulent, skulle jeg sammenføre 3 voksne katte for første gang. Artur på 1 1/2 år flyttede ind, mens jeg havde Skipper (over 8 år) og Mille (1 1/2 år) i forvejen. Jeg havde ikke tænkt så meget over en egentlig sammenføring før, men da jeg skulle føre 3 voksne katte sammen, besluttede jeg mig for at sætte mig ind i, hvordan katten som art har bedst af at blive sammenført med artsfæller. Det måtte give det bedste resultat, tænkte jeg.

Da jeg så også blev uddannet katteadfærdskonsulent, var jeg fast besluttet på at blive så klog som muligt på sammenføring af katte, da flere og flere gerne vil have mere end en kat i hjemmet. Og min mission er at hjælpe både katte og deres ejere med at trives optimalt. Her er sammenføring også et godt sted at starte :o)

Dette blogopslag handler derfor om, hvordan du skånsomt sammenfører katte. Skånsomhed i kattenes tempo er langt at foretrække, fordi katte i langt de fleste tilfælde ikke ‘bare’ kan sættes sammen.

Hvorfor skånsom sammenføring er bedst

At sætte katte sammen uden noget forarbejde eller uden at sørge for, at de ikke kan ende i konfrontationer kan hurtigt gå galt. Det er fordi, katte som art egentlig ikke er beregnede til at leve sammen socialt, medmindre de mødes for at parre sig eller er killinger, som lever sammen med deres mor. Hvis de endelig vælger at leve i flok ude i naturen, skal der være nok resurser (mad, vand, ly mv.) til dem alle. Forsvinder resurserne, opløses gruppen. Så vi skal huske, at vores kælekatte ikke naturligt vælger at leve i grupper hele livet ligesom løverne, som bygger et samfund op i deres flok.

En fremmed flytter ind

I en flok med rigelige resurser kan kattene dog vælge at leve sammen, og nogle kan endda danne venskaber, men de vælger selv, hvem de vil være venner med – akkurat som os mennesker. Men når vi mennesker indfører en ny kat i hjemmet, har vi sat vores kattes selvbestemmelse – og altså deres valg i forhold til, om de ønsker at bo sammen og være sociale med en anden kat – ud af spillet.

At indføre en ny kat i hjemmet svarer reelt til, at der flytter en fremmed ind i vores hjem, uden vi selv har inviteret ham – og så er der en forventning om, at vi skal kunne lide ham med det samme. Det ville vi mennesker sandsynligvis have svært ved – og det gælder også for vores katte. Tænk lige, hvis der stod en fremmed mand inde i din stue med alt sit habengut og proklamerede, at ‘Nu bor jeg her’!
Derfor har vi katteejere et stort ansvar for at hjælpe vores katte til at enes og leve sammen.

Nye venskaber tager tid

Nogle katte er meget sociale af sind, og så kan en sammenføring tage nogle få dage (især med killinger) eller måske et par uger. Men andre katte kan være mindre sociale eller ligefrem solitære af sind. En solitær kat ønsker ikke at bo sammen med andre katte, men man kan måske overbevise den om, at den kan bo sammen med en anden kat, hvis der er resurser (mad, vand, ly, sovepladser mv.) nok. Derfor er det vigtigt at gå stille og roligt til værks på kattenes præmisser og i deres tempo.

Crash intro – hvorfor nu ikke det?

Man hører og læser rundt omkring, at man bare kan sætte kattene sammen, og så skal de nok finde ud af det. Men risikoen for at der går noget galt mellem kattene er stor, og det kan ikke anbefales at lade kattene finde ud af det selv. En del katte kommer i en masse konfrontationer med hinanden, og det kan gøre sammenføringen langvarig eller decideret hindre den.

Og hvis kattene først går galt af hinanden, går det både ud over kattenes og din trivsel ved blandt andet:

1. Stresset ejer
Som ejer er det ikke rart, når kattene regelmæssigt slås. Det kan gøre en meget stresset, at man hele tiden skal skille dem ad eller tage forholdsregler for at sikre, at kattene ikke kommer op at slås. Og det kan resultere i dyrlægekrævende behandling af eventuelle skader.

2. Urenlighed
Man kan risikere, at den ene eller begge katte bliver urenlige.

3. Ændret adfærd
En tidligere opsøgende, social kat, som elsker at være sammen med sine mennesker kan blive sky og gemme sig. Eller den kan blive udadreagerende og irriteret.

4. Flytning
Hvis kattene har adgang til det fri, kan du risikere, at en kat måske vælger at flytte.

5. Følgesygdomme
En ældre kan måske blive syg af stres over en ny kat – den kan for eksempel få blærebetændelse.

Så der er mange gode grunde til at sammenføre kattene skånsomt – både for din og kattenes skyld.

Her har du en tjekliste til, hvordan du sammenfører din kat med en anden kat;

Bemærk, at al positiv adfærd i sammenføringsprocessen belønnes med godbidder, ros og leg, mens negativ adfærd fuldstændig ignoreres. Skæld ud og deslige vil skabe mere stres for kattene (og bør alligevel undgås i alle situationer). 

Følg denne guide i kattenes tempo. Hvis den ene eller begge katte udviser negativ adfærd i et trin i processen, skal man gå et skridt tilbage og fortsætte med det forrige skridt, indtil kattene igen ikke reagerer negativt på hinanden. Dernæst kan man prøve at gå videre til det næste trin igen. 

Før den nye kat ankommer

☐    Udvælg et rum, som den nye kat kan bo i i starten.

Sørg for, at der er alle de resurser, som den har brug for;
☐ Kattebakke
☐ Mad- & vandskål
☐ Katteseng/hule
☐ Legetøj mv.
☐ Kradsetræ
☐ Håndklæder/tæpper, som du senere i processen kan bruge til at flytte dufte med

Sørg for tryghed;
☐ Feliway Classic sættes op en uge før – der skal bruges en pr. 50 m2. Og der skal en ind til den nye kat, når den flytter ind. Feliway Classic bruges til at nedsætte stres ved indflytningen af den nye kat, og det hjælper både den nye og den nuværende kat.
☐ De(n) nuværende kat(te) startes op på Zylkene en uges tid, før den nye kat flytter ind.

Den nye kats ankomst

OBS – kattene skal først mødes senere i processen
☐ Ved ankomsten sættes den nye kat ind på ‘sit værelse’ i transportkassen. Lad den selv komme ud og indtage rummet i sit eget tempo.
☐ Lad den nye kat komme til dig. Opmuntr den til kontakt ved hjælp af godbidder og leg. Nus den, hvis den lægger op til det, men lad den tage tingene i sit eget tempo – hele dens verden er forandret, så den skal måske have lidt tid til at sunde sig.
☐ Hvis der er mere end en person i hjemmet, så lad den anden person distrahere din nuværende kat, mens du er inde hos den nye. Den kan fodres, gives godbidder, somme en tur i haven eller blive leget med. Så oplever den, at der sker noget godt, mens du er hos den nye kat. Hvis du er alene i hjemmet, kan du give din nuværende kat nogle godbidder eller legetøj etc., som den kan hygge sig med, mens du er inde hos den nye kat.

Kattene mødes på afstand – via duft

Når den nye kat begynder at være tryg i sit rum, og den måske begynder at vise interesse for døren, er det tid til det næste skridt – duftoverførsel. Før kattene mødes, skal de lære hinandens dufte at kende.
☐ Først ved at gnide begge katte med hver deres rene klud og lade dem lære hinandens dufte at kende ved at udveksle klude kattene imellem. Dette skridt kan tage alt fra en dag til uger. Først når kattene ikke reagerer på hinandens dufte ved at fnyse, hvæse eller knurre, går man videre til næste trin.
☐ Dernæst lægger man begge kattes klude sammen i en pose, så duftene blandes og igen vises til kattene. Igen går man frst videre til næste skridt, når kattene ikke reagerer på den blandede duft.
☐ Begge slags klude gnides på familiemedlemmer og rundt omkring i hjemmet, også hos den nye kat, på bordben, stole, dørkarme, hjørne og andre steder, hvor kattene normalt ville smyge sig op ad. Her går man også videre, når der ikke er en reaktion på duftsporene.

Udforskning af omgivelserne

Når begge katte ikke rigtigt reagerer på kludene ved at hvæse, fnyse eller knurre, er det tid til at lade dem udforske hinanden og hjemmet.

☐ Den nye kat kan forsigtigt lukkes ud af sit værelse, mens den gamle kat er lukket inde i et andet rum. Lad den nye kat gå ud af døren og kigge sig omkring i dens eget tempo.

Når den nye kat har været på opdagelse, vil din nuværende kat kunne lugte dens duftmærker, som der er blevet afsat.

☐ Efter nogle opdagelsesture for den nye kat, kan du lade kattene ‘bytte plads’. Så den nye kat får lov at være i resten af hjemmet et stykke tid, mens din nuværende kat kommer ind og oplever den nye kats værelse.

☐ Imens processen med at bytte plads foregår, begynd da at rotere nogle af kattenes resurser, så deres senge, legetøj, huler mv. byttes rundt en ting ad gangen.

Fællesspisning

☐ Når kattene ikke reagerer negativt på hinandens dufte eller på at bytte plads, kan du begynde at fodre kattene på hver sin side af døren ind til den nye kats værelse.

Knurrer, hvæser eller fnyser kattene ved fællesspisningen, skal du blive ved dette trin, indtil den negative adfærd stopper for begge kattes vedkommende. Men hvis begge katte spiser uden problemer, kan man prøve at åbne døren på klem ved spisetid, så kattene kan se hinanden, men ikke nå hinanden.

Face to face – IRL

☐ Hvis kattene ikke reagerer negativt ved synet af hinanden, er det tid til at åbne døren og lade dem være sammen kort, mås. Start med et minut eller to. Stille og roligt øges tiden kattene er sammen – hellere lidt kort tid end for lang tid sammen til at starte med.

Hvis kattene er interesserede i hinanden (opsøger hinanden, løfter halen ved synet af hinanden, slår triller, i bedste fald prøver at lege), kan man roligt øge deres tid.

☐ Når kattene er ude sammen, er det vigtigt, at de lærer at forbinde hinanden med noget positivt. Derfor skal de roses, gives godbidder og leges med.

OBS – når du leger med kattene, så sørg for 2 ens stykker legetøj, så der ikke kan opstå skærmydsler over et bestemt stykke legetøj, især i starten af deres samvær med hinanden.

☐ Lad ikke kattene være alene hjemme sammen, før du over flere dage har observeret, at kattene kan være sammen uden at reagere negativt på hinanden i nogle timer ad gangen .

OBS – Hvis du ønsker at sætte dig grundigt ind i sammenføring af katte og forstå, hvorfor denne metode er den mest skånsomme og effektive metode til at sammenføre katte (udover mine argumenter i starten af blogopslaget), kan du læse min udførlige guide med detaljerede forklaringer og tips lige her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *