Der er mange grunde til, at en kat – måske pludselig – ikke bruger sin kattebakke. Årsagerne kan spænde vidt fra for eksempel sygdom såsom blærebetændelse, en mental tilstand som territoriel usikkerhed, eller at en anden kat måske afholder den fra at bruge bakken, hvis du har mere end en kat. Men nogle gange handler det simpelthen også bare om, at vi ejere ikke har givet katten de bedste betingelser for at få et godt forhold til dens kattebakke. Det skal vi kigge nærmere på her.

OBS – Hvis din kat er urenlig, bør den altid undersøges af en dyrlæge, da den kan være syg. De fleste tilfælde af urenlighed blandt katte stammer fra sygdom, så det er en rigtig god idé at udelukke sygdom, da man ikke kan rette op på adfærden, hvis der ligger sygdom bag den. Så skal den fysiske årsag adresseres først.

Lad os se nærmere på, hvad der giver din kat et godt forhold til dens kattebakke:

1 bakke pr. kat i hjemmet PLUS (mindst) en ekstra
Det vil sige, at hvis du har 2 katte, bør du have 3 bakker. Har du 4 katte, bør du have 5 bakker osv.

Grunden til, at du bør have (mindst) en ekstra kattebakke er, at nogle katte kan ikke lide at bruge en allerede brugt bakke, mens andre katte ikke kan lide at bruge en bakke, som en anden kat lige har brugt. Så det er altid godt, at der er nogle bakker at vælge imellem.

Ingen parfume
Nej, kattebakker dufter ikke altid af roser, det har du ret i. Men bruger du enten parfumeret kattegrus eller tilsætter du duft til gruset, giver du din kat en voldsom duftmæssig oplevelse, som den IKKE kan lide. Katte kan ikke lide parfume – basta. Faktisk giver du din kat den samme oplevelse, når du bruger parfume i kattebakken, som når du lugter til en kattebakke, der lugter af urin eller afføring.

Parfumen kan decideret afholde katten fra at bruge bakken, fordi dens følsomme lugtesans byder den at gå på toilettet et andet sted. Det bedste du kan gøre er i stedet for at tjekke kattebakken flere gange dagligt og fjerne diverse efterladenskaber, når du finder nogen i bakken. Lugter bakken ofte af urin, kan det være, du skal prøve at bruge klumpende grus (hvis du ikke bruger det i forvejen), så du også får fjernet urinen fra bakken.

Af med låget!
At gå på toilettet er sårbart for en kat, da den udover at være en rovdyr faktisk også er et byttedyr. Det betyder (selvom vi ejere ofte tænker, at det må være lige omvendt!), at når en kat går på toilettet ude i naturen, vælger den oftest at gøre det enten helt ude i det åbne, eller hvor der er flere muligheder for at komme væk, hvis den kommer i fare. Mange katte lever fint med låg på bakken, men rigtig mange vil foretrække en åben bakke.

Hvis du vil have, at din kat har et godt forhold til den kattebakke, så overvej at fjerne låget, så den kan komme ud over flere sider. Eller lav et hul mere eller to i låget på bakken, hvis du vil have låg på.

Hvis din kat bliver udsat for et bagholdsangreb fra en anden at i hjemmet eller bliver forskrækket over et lille barn eller lignende, mens den er på bakken, kan den få et meget skidt forhold til sin bakke, især hvis den kun har haft en mulighed for at komme ud, og det krævede, at den skulle forbi en anden kat eller et barn. Så kan det ende med, at katten finder andre steder at gå på toilettet, hvor der ikke nødvendigvis er en bakke.

Hvis du har set nogle forskellige kattemøbler med bakken inden i , har du muligvis overvejet sådan en løsning. Dog vil din kat vil foretrække flugtmuligheder og luft omkring sig :o)

Prøv forskellige typer bakker, placeringer samt forskellige typer og dybder grus
Prøv forskellige bakker, grus og dybder for at finde ud af, hvilken type bakke, hvilken placering og hvilke dybder grus din kat foretrækker.

Nogle vil gerne have en bakke med høj kant, andre en lav. Nogle vil have dybt grus, andre lavt grus – nogle lavt til urin, men dybt til afføring. Nogle vil gerne på bakken i bryggerset, mens andre foretrækker badeværelset eller måske ligefrem din stue.
Jo mere du tilpasser bakke, grus og placering til din kats præferencer, jo større chance er der for livsvarig succes.

Størrelse betyder faktisk noget!
Hvis du kan finde en bakke, som er 1,5 gange så lang som din kat, er det en god størrelse. Jo større bakken er, jo bedre.

Mange katteejere undrer sig over, hvorfor deres kat altid graver en masse grus ud på gulvet, når den er på bakke. Det er ofte fordi, at bakken er så lille, at katten ikke har plads nok til at skrabe ordentligt, og derfor ender gruset uden for bakken på gulvet.

Har du en stor kat, som det er svært at finde en bakke til, kan du prøve en bedroller fra IKEA eller lignende som alternativ 🙂

Sørg for, at bakkerne ikke er gemt væk i en mærkelig krog
Katte bruger urin og afføring til at markere deres territorie. Og det vil sige, at de – ved at bruge deres bakke – får markeret over for sig selv og hinanden (hvis man har flere katte), at ’her bor jeg’. Og det er vigtigt for en kat at føle sig hjemme i sit territorie, som altså er vores hjem.

Vil du hjælpe din kat til at føle sig hjemme, gemmer du ikke bare alle bakkerne væk i bryggerset, men sørger for at de er tilgængelige nogle forskellige steder i nærheden af, hvor katten og I opholder jer. Badeværelset kan være et godt valg, eller hvis du har et kontor, hvor du også opholder dig, vil katten også sætte pris på det.

Undgå meget trafikerede steder og uro
Selvom katte godt kan lide ikke at være gemt væk, når de skal bruge bakken, synes de stadig, at det er rart med lidt ro. At placere bakken i entréen, hvor der er en masse trafik frem og tilbage kan gøre en kat stresset, så den ikke har lyst til at bruge bakken. Det samme kan ske, hvis du eksempelvis sætter bakken ved siden af vaskemaskinen, hvor der jævnligt er en del larm. Det bryder katten sig heller ikke om.

Undgå plastikposer i bakken
Ja, pose i kattebakken er smart – set med vores øjne – for så behøver vi måske ikke vaske bakken hver gang, vi skifter grus. Men du risikerer, at din kat bliver super forskrækket, hvis den rammer posen, og der kommer en uventet lyd. Eller hvis den hænger fast med kløerne i posen, når den skraber – den kan også ligefrem komme fysisk til skade, fordi den hænger fast i posen. Og dårlige oplevelser er noget, som virkelig kan afholde en kat fra at bruge bakken. Jeg kan kun anbefale at droppe posen i bakken 😊

Krystalgrus, nej tak
Jeg skal gerne indrømme, at jeg selv har brugt krystalgrus før i tiden. Jeg syntes, det var smart, at jeg kun behøvede at skifte bakken en gang om måneden, og at jeg kun skulle fjerne afføring. Men nu er jeg heldigvis blevet klogere.

Krystalgruset har en masse små, skarpe kanter, som ikke er særligt behagelige for kattepoter. Det kan faktisk gøre decideret ondt. Kattens poter er meget følsomme. Du kan få en fornemmelse af kattens oplevelse af krystalgrus ved at trykke din håndryg ned i bakken– det er ikke en særlig behagelig oplevelse.

Med hensyn til lugten er det sådan, at den forsvinder nogenlunde for os, men ikke for katten, da dens lugtesans er meget, meget bedre end vores. Og katte kan ikke lide meget gammel urinlugt, som lugter stærkere og stærkere – sådan fungerer det ikke helt, når katte tisser eller strinter ude i naturen, her damper lugten af efterhånden.

Så ud med krystalgruset – og find noget grus, som er blødere for poterne, og knap så skarpt for lugtesansen, når kattebakken nærmer sig at skulle renses i bund.

Jeg håber, at du har fået noget inspiration til, hvordan du kan give din kat et godt forhold til dens kattebakke. Oplever du stadig problemer med urenlighed, kan det være, at der ligger andre ting bag, som bør udredes. I så fald er du velkommen til at kontakte mig her eller i via min Facebook-gruppe Kattetrivsel :o)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *